Tatar ze śledzia w sosie musztardowym
Składniki
4 filety z solonego matiasa
1,5 białej cebuli
0,5 szklanki oleju
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki gęstej śmietany
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, biały pieprz
1 łyżka posiekanej chili papryczki
Etapy przygotowania
Filety namoczyć na 1godz w zimnej wodzie. Śledzie osączyć, umieścić w szklanym naczyniu, obłożyć plastrami 1 sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalać olejem.Odstawić na co najmniej 4 godz. Filety osuszyć z marynaty,
pokroić w drobną kostkę . Rybę wymieszać z posiekaną pozostałą cebulą i papryczką chili. Doprawić musztardą , sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Porcję tatara ułożyć na talerzykach , przykryć ją półcentymetrową warstwą doprawionej
solą i pieprzem śmietany. Ozdobić,i zjeść:-)gorąco polecam...
Autor tekstu: Tomasz Kłopotowski
u?ytkownik141748 | |
---|---|
polecam bardzo dobry tatar...mniam:-) (2013-02-08 11:34) | |