Drożdżowe paszteciki z mięsem

/ 1 komentarzy

Składniki na ciasto :
-2 dag drożdży
-1 łyżeczka cukru
-1/2 szklanki mleka
-25 dag mąki
-1 łyżeczka soli
-2 łyżki masła
-1 jajko
-1 żółtko
farsz na paszteciki:
- około 150g mięsa drobiowego ugotowanego
-pół cebuli
-10g masła
-sól i pieprz
wykonanie farszu:
mięso zmielić maszynką, cebulę kroimy drobno i przesmażymy na maśle. Mieszamy cebulkę z mięsem dodajemy soli i pieprzu. Jeszcze raz wszystko ze sobą mieszamy i przesmażamy.
Wykonanie ciasta :
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem.
Wymieszać z mąką, solą, stopionym masłem, jajkiem i żółtkiem, wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, znowu wyrobić i odstawić na pół godziny.
Rozwałkować, podsypując mąką, pokroić na kwadraty, rozsmarować farsz, skleić przeciwległe rogi, odstawić na 30 minut.
Ułożyć na natłuszczonej blasze.
Upiec na rumiano w temperaturze 180°C.

 


3.4
Oceń
(13 głosów)

 

Drożdżowe paszteciki z mięsem - opinie i komentarze

WagoWago
0
Chętnie użyję tego przepisu. A zy mógłbyś jeszcze zamieścić przepis na dobry farsz? Będę wdzięczny jak będzie z rybą. (2011-12-03 05:24)

skomentuj ten artykuł