Drożdżowe ślimaczki makowe


-cukier - 1/3 szklanki
-cynamon - 2 łyżeczki
-drożdże - 2 dag
-jajko - 4 szt
-masa makowa - 1 puszka
-masło - 1 łyżka
-masło - 2 łyżki
-masło/margaryna - 50 g
-mąka - 4 łyżki
-mąka pszenna - 1,5 szklanki
-mleko - 0,5 szklanki
-olejek waniliowy - 1/3 łyżeczki
-rodzynki - 5 dag
-sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania

1. Zrobić rozczyn połowy mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i drożdży roztartych z łyżeczką cukru, odstawić do podrośnięcia. Białka z 3 jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z resztą cukru i olejkiem waniliowym. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową, białka, namoczone i odsączone rodzynki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia przez ciasto objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką. Rozwałkować na kształt prostokątu. Nałożyć masę makową, rozsmarować nożem równo na całym cieście. Zwinąć ciasno w rulon. Ostrym nożem pociąć strucle na 2 centymetrowe kawałki. Blachę wyłożyć pergaminem i wyłożyć drożdżowe ślimaczki. Jajko rozkłócić i posmarować bułeczki. z 2 łyżek masła, 2 łyżeczek cynamonu i 4 łyżek mąki zrobić kruszonkę i posypać bułeczki. Odstawić bułeczki na 10 minut do wyrośnięcia. Piec 15 minut w 180 stopniach.



 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Drożdżowe ślimaczki makowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł