drożdżowe pierogi


CIASTO:
-łyżeczka soli
-45 dag mąki
-8 g suchych drożdży
-5 łyżeczek oliwy
-250 ml mleka
FARSZ:
-4 łyżki oliwy
-4 czerwone cebule
-2 ząbki czosnku
-20 dag pieczarek
-20 dag czarnych oliwek bez pestek
-4 łyżki posiekanego oregano
-sól, pieprz
ORAZ:
-20 dag żółtego sera
-jajko
Oliwki osączamy z zalewy. Pieczarki oczyszczamy i wraz z oliwkami kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule i czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy około 8 minut na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pieczarki. Smażymy 10 minut. Patelnie zdejmujemy z ognia. Do farszu dodajemy oliwki i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Studzimy.
Mąkę przesiewamy. Mieszamy z solą i drożdżami. Wlewamy 4 łyżki oliwy i ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę i smarujemy resztą oliwy. Przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kolo o średnicy 20 cm.
Na połowę każdego koła wykładamy 1/4 nadzienia, zostawiając około 1 cm brzegi. Posypujemy serem. Brzegi smarujemy wodą i zlepiamy. Pierogi układamy na blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

drożdżowe pierogi - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł