Duszona cielęcina z cytrusami


Produkty:
-1,5 kg szynki cielęcej
-marchewka, cebula
-2 liście laurowe
-sól, ziarenka pieprzu
-kieliszek białego wina
-po 2 cytryny i pomarańczy
-natka
-olej

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa zalać litrem wody. Dodać 2 liście i kilka ziaren pieprzu. Gotować 20 minut, ostudzić połączyć z winem i doprawić solą. Włożyć mięso do lodówki. Po kilku godzinach mięso wyjąć z marynaty, dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać olej. Mięso oprószyć solą, Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, przełożyć do brytfanny. mięso polać 2 szklankami marynaty oraz sokiem pomarańczowym. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. Pomarańcze obrać, zdjąć białą błonkę, pokroić na kawałki. mięso pokroić na porcje, obłożyć plasterkami cytryny i kawałkami pomarańczy.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Duszona cielęcina z cytrusami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł