Duszony Okoń.


Duszony Okoń. Składniki: 1 kg filetów z okonia, ½ średniej bulwy selera, 1 cebula, 1/3 szklanki czerwonego wina, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mielonego curry, sól do smaku.
Przygotowanie: filety umyć, osuszyć. Selera obrać, zetrzeć na średniej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryby, na niej warstwę wymieszanych warzyw i ponownie ryby. Każdą warstwę przyprawiać solą i curry. Całość polać winem, posypać wiórkami masła. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Rybę dusić przez 10 minut. Podawać z ryżem. Jeśli ktoś nie lubi zbyt twardych warzyw może je wcześniej obsmażyć na maśle.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Duszony Okoń. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł