Fasolka Zapiekana


Fasolka zapiekana:

Składniki:
1 słoik litrowy surowej fasolki (drobnej),1 kg surowej cebuli, dużo 200ml oleju rzepakowego
Wykonanie :


Fasolkę myjemy bardzo dokładnie, zalewamy zimną wodą i odstawiam na noc. Wody powinno być więcej niż fasolki, bo napęcznieje. Następnego dnia fasolkę gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, lekko osolonej. Odcedzamy i doprawiamy solą i odrobiną pieprzu.
W międzyczasie na oliwie zrumieniamy lekko cebulkę, drobno pokrojoną. Pod koniec, gdy cebulka jest lekko złota, dodajemy dużo oliwy. W naczyniu żaroodpornym układam kolejno warstwę cebulki na przemian z warstwą fasolki.
Dobrze zapiekamy bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180℃, około 30 minut lub aż do uzyskania złotego koloru .


Usmażonej już cebulki z oliwą powinno być ½ litra w stosunku do 1 litra upieczonej fasolki. To dość dużo, ale dzięki temu fasolka jest po prostu smaczna.
Fasolkę można posypać kminkiem lub suszonym oregano czy majerankiem.



Smacznego:)).

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Fasolka Zapiekana - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł