Faszerowany karp w pysznej galarecie

/ 2 komentarzy

Chodź nie zabieram ryb złowiony przez siebie, nie znaczy to, że nie są dobre. Często na stole w moim domu lądują ryby. Ale są to ryby ze sklepu. Mięso ryb jest bardzo smaczne. Święta tuż tuż, a ja najbardziej w tym czasie lubię (oprócz spotkania w gronie rodzinny) rybę podczas Uczty Wigilijnej. Sam jeszcze ryb nie przyrządzam, ale zdobyłem po jednym przepisie od mamy i jeden od babci. W tym wpisie napiszę o tym, jak przygotować faszerowanego karpia w pysznej galarecie.

Do wykonania tej potrawy potrzebne nam będą:
- 1-2 kg karpia,
- bulion:
+ marchewka,
+ kawałek pora, pietruszki oraz selera,
+ kilka grzybów suszonych,
+ przyprawy,
+ żelatyna (20 gram na 1 litr bulionu),
- farsz:
+70 dag. dowolnych, mrożonych filetów rybnych,
+ jajko,
+ 2 łyżeczki bułki tartej,
+ cebula,
+ vegeta,
+ sól, pieprz, masło,
+ 5 dag. ugotowanych, suszonych grzybów,



A teraz o tym jak przygotować nasze danie:
Po pierwsze karpia należy oczyścić z łusek. Następnie obcinamy płetwy i głowę (za skrzelami). Przygotowujemy jakiś pojemnik, do którego teraz trafiają wnętrzności karpia. Ostrym nożem odkrawamy mięso razem z ośćmi (zostawiamy skórę - nie można jej uszkodzić!). Z podanych wyżej składników gotujemy bulion. Po wykonaniu tej czynności mięso ryby wkładamy do niego (do bulionu). Gdy po pewnym czasie mięso karpia zrobi się białe wyjmujemy ości, które możemy już wyrzucić do kosza. Gdy warzywa zmiękną odstawiamy bulion. Wyjęte z bulionu mięso, rozmrożone i odciśnięte filety, ugotowane grzyby oraz zeszkloną i pokrojoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiamy. Doprawiamy. Nadziewamy skórę karpia. Wlewamy przecedzony bulion do brytfanki. Karpia wkładamy do foliowego rękawa, wlewamy troszeczkę bulionu i związujemy końce. Po około 20 minutach gotowania, nasz rękaw odwracamy i gotujemy następne 20 minut (na średnim ogniu!). Następnie wyjmujemy karpia z bulionu i układamy na półmisku.
Potrawa ładnie wygląda udekorowana marchwią i grzybami - teraz możemy to zrobić.
Resztę bulionu dokładnie mieszamy z żelatyną, doprawiamy, przecedzamy i zalewamy rybę. Jeżeli wygląd karpia nie będzie nam się podobał możemy jeszcze go udekorować. Ostatnią czynnością jest włożenie potrawy do lodówki i poczekanie, aż zastygnie.

Życzę smacznego i pamiętajmy, że lepiej jest przynieść rybę ze sklepu niż z nad wody! Pozdrawiam Kamil

"Zgłaszam na konkurs wedkuje.pl"

 


3.9
Oceń
(7 głosów)

 

Faszerowany karp w pysznej galarecie - opinie i komentarze

użytkownik65213użytkownik65213
0
Na pewno przepis zdobyłeś od mamy Kamil?-http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/karp-faszerowany-w-galarecie-5 (2013-12-03 10:20)
kamil11269kamil11269
0
Witaj! :) Ten przepis, który podałeś w linku opisuje również przygotowanie tej potrawy. Zazwyczaj jak robimy np. pierogi to mamy dużo podobnych do siebie lub takich samych przepisów i najwyraźniej tak jest i tutaj. Pisząc ten przepis wzorowałem się na "kuchennym zeszycie", który prowadzi moja mama. (2013-12-03 14:03)

skomentuj ten artykuł