Faszerowany udziec z indyka II


Składniki:
ok. 1kg udźca z indyka
kilka plasterków wędzonego boczku
1/2 czerwonej papryki
przyprawy:
sól
pieprz
tymianek
słodka papryka
kilka lyżek oleju
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić. Następnie wykroić z niego kości, rozłożyć na desce i za pomocą tłuczka równomiernie rozbić.
Indyka posypać przyprawami, owinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie udziec rozłożyć na płasko i ułożyć na nim po kilka plasterków boczku oraz paski papryki. Mięso zawinąć w rulon i związac za pomocą grubej nici. Skropić olejem.
Indyka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do 200-220*C i piec mięso przez 15 min. Następnie zmniejszyć temperature do 180*C i piec jeszcze ok.1h. Udziec z indyka podawać z pieczywem. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Faszerowany udziec z indyka II - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł