Faszerowany sandacz


Faszerowany sandacz
1 kg sandacza,
300 g pieczarek,
1/2 szklanki śmietany,
łyżka mąki,
bułka,
łyżka masła,
3 łyżki oleju,
sok z cytryny,
natka pietruszki,
pieprz,
sól,

Rybę opłukać i osączyć, oprószyć solą od środka i na zewnątrz. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Pieczarki obrać, kilka odłożyć. Pozostałe razem z bułką pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, wymieszanego razem z połową masła. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić rybę. Otwór zszyć. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym resztką masła. Śmietanę wymieszać z mąką. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem zalać rybę. Posypać grubo pokrojonymi pozostałymi pieczarkami. Piec 45 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.


 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Faszerowany sandacz - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł