Faszerowany karpik.

/ 1 komentarzy

Faszerowany karpik.
Składniki: 1 karp cały-2kg wystarczy, 2 Cebule duże, 1 cytryna, 15 dkg pieczarek, 1 łyżka bułki tartej, 3 łyżki masła, 1 łyżka natki pietruszki, 1 jajko roztrzepane, 3 łyżki oleju, pieprz czarny świeżo zmielony, sól, 80 cm grubej białej nici kuchennej, wykałaczki.
Przygotowanie: Ze skóry karpia oskrobać łuski ,szlam ,usunąć wnętrzności. Karpia dokładnie go umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę.2 duże cebule pokroić w krążki.Skropić karpia sokiem z cytryny.Karpia obłożyć krążkami cebuli wewnątrz i na zewnątrz. Włożyć do lodówki na 24 godziny.Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę.Małą cebulę i natkę pietruszki posiekać.Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,dodać pieczarki,cebulę,usmażyć i ostudzić.Do pieczarek z cebulą dodać bułkę tartą,natkę pietruszki,jajko,sól,pieprz i wyrobić masę.Z karpia wyjętego z lodówki,usunąć plastry cebuli i włożyć farsz do środka.Spiąć brzegi karpia wykałaczkami i zasznurować nana wykałaczkach (tak jak buty) nicią.Wysmarować naczynie żaroodporne olejem,włożyć karpia i posmarować z wierzchu. olejem.Włożyć naczynie z karpiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.Resztę masło roztopić,polać karpia i jeszcze piec przez około 10 minut.Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny.Smacznego!


 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Faszerowany karpik. - opinie i komentarze

pinex77pinex77
0
palce lizać (2012-09-13 22:29)

skomentuj ten artykuł