Fileciki rybne w mocnej zalewie octowej

/ 2 komentarzy

Ryba w occie zazwyczaj kojarzy się nam z tym, że uprzednio będzie obsmażona a następnie zalana zalewą octową. Niekoniecznie. Poniżej jeden z przepisów, ktore jest tego dowodem. Warunek jednak musi być spełniony jeden ale bardzo istotny. Ryba zaprawiona musi postać w temperaturze pokojowej minimum od jednego do dwóch tygodni, aby była krucha.
Do przepisu najlepiej nadają się drobne płoteczki, krąpiki, uklejki itp.
Składniki:
-0,5kg rybek słodkowodnych sprawionych;
- mała cebulki;
- ocet i woda w stosunku 1 do 2;
- odrobina cukru
- sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE:
1. Rybki należy dokładnie oczyścić, wypłukać i ostrym nożem wykroić wzdłuż kręgosłupa fileciki.
2. Przygotować zalewę octową 1 do 2 z ziołami, cebulką posiekaną w talarki i odrobiną cukru.
3. Fileciki ułożyć zwinięte do małych słoiczków.
4. Zalewać gorącą zalewą słoiki z filecikami.
5. Słoiki po zakręceniu odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
6. Pozostawić w temperaturze pokojowej od jednego do dwóch tygodni i więcej.
Przed podaniem z filecików można zrobić koreczki, przekłuć wykałaczką.
Zamiast zwyłej cebuli do zalewy do zagotowania można dodać cebulkę malutką tzw. dymkę. Efekt na stole będzie podwójny.

 


3.5
Oceń
(11 głosów)

 

Fileciki rybne w mocnej zalewie octowej - opinie i komentarze

troctroc
0
Na słabsze żołądki proponuję stosunek octu do wody w proporcji 1:3 lub 1:4. (2011-03-05 19:22)
marek-debickimarek-debicki
0
Można takiej proporcji spróbować, ale zbyt długo by było trzeba czekać aż skruszeją. (2011-03-05 19:58)

skomentuj ten artykuł