Zaloguj się do konta

Fileciki z tuszek karpia

Sposób sprawienia ryby i przygotowania dzwonków opisałem w poprzednim artykule, są jednak potrawy, które wymagają troszeczkę więcej pracy. Mam tu na myśli filetowanie ryby m.in. do takie potrawy jak ryba w sosie greckim. Może jest to nietypowy sposób filetowania, gdyż nie filetujemy całej tuszki ryby, jednak przy takim świątecznym szykowaniu potraw, prawie na masową skalę i z jednego gatunku ryby można go śmiało zastosować. Ponadto, jeżeli mamy problemy z odjęciem całej tuszki, w tym przypadku jest ta metoda znacznie łatwiejsza, gdyż wszystkie ości są dla nas dobrze widoczne. Dobra deska i wąski ostry nóż będą i w tym przypadku nieodzowne. Kładziemy więc dzwonko grzbietem do siebie, wykonujemy nacięcie omijające promienie podstawowe płetwy grzbietowej, a następnie obracając dzwono bokiem do siebie, wzdłuż ości brzusznych prowadzimy nóż, odcinając filecik z jednej strony. Tą samą czynność wykonujemy z drugiej strony. Ważnym elementem jest usunięcie płetw brzusznych i piersiowych wraz z promieniami podstawowymi. Pamiętajmy, że są one bardzo zdradliwe i mocne. Tak przygotowane tuszki pozostaje nam tylko przyprawić i usmażyć. 

Opinie (9)

kaban

Jedna z wielu ryb naszych wód których smaku ja po prostu nie lubię (słodkawe mięsko). Jakby nie było znam wiele osób dla których Święta bez karpia obyć się nie mogą i tylko smacznego życzę. Pozdrawiam. [2012-12-23 13:29]

marek-debicki

No cóż Grzegorzu! Ja osobiście wolał bym np. sandacza lub pięknego okonia, ale moja żona "jedynie na święta" lubi karpia smażonego z duszonymi pieczarkami, a ja bardzo kocham żonę........ [2012-12-23 13:42]

użytkownik

Hehe kochaj, kochaj. Piątka (też nielubie słodkowodnego mięsa) [2012-12-23 16:00]

Lujski

ja karpia baaardzo symbolicznie na swieta ... w sumie to by mi sztuka kroczka wystarczyla na wigilie .... [2012-12-24 06:08]

użytkownik

Mnie karp wcale nie przeszkadza jak i na święta tak i na dzień powszechny, po prostu lubię rybe. Piąteczka***** [2012-12-24 18:08]

gwarek55

A ja lubię karpia i też tak sprawiam*****a żonce polecam mój przepis na aromatycznego karpia z piekarnika , [2012-12-26 17:54]

pstrag222

I ja właśnie w ten oto sposób przygotowuje karpia,lina,karasia( dużego). A niestety moja luba jada tylko ryby kwadratowe:) ***** pzdr.pstrag222 [2012-12-26 18:21]

sherman31

ciebie bym zfiletował łajzo [2013-02-23 13:14]

BlueFisherman

***** [2013-05-08 20:10]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Wariacja śledziowa

Jako że święta za pasem, dziś proponuję przepis, kulinarny zresztą,…

Jak sprawić karpia

W Wigilię na wielu naszych stołach zagości karp przygotowany na różne…