Filety osolić i skropić sokiem z cytryny - zdjęcia, foto - 5 zdjęć
Filet z dorsza z sałatką z kapusty
(Danie obiadowe na trzy osoby)
Składniki:
- Filet z dorsza - 4szt;
- Mąka - 41/2 szklanki;
- Olej - do smażenia;
- Sól, pieprz - do przyprawienia;
- Koperek świeży - ½ pęczka;
- Kapusta kiszona - 20dag;
- Cebula - 1mała;
- Marchewka - 1średnia;
- Oliwa z oliwek - 2łyżki;
- Ziemniaki - 2 średnie na osobę
Sposób przygotowania:
Filety dokładnie opłukać, osączyć ręcznikiem papierowym, osolić z obu stron i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
Filety przekroić na pół, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik w celu osączenia z oleju.
Międzyczasie obrać ziemniaki pokroić w grube plastry, wsypać łyżeczkę soli, zalać wrzątkiem i ugotować (dosłownie 5minut).
Kapustę pokroić, osolić popieprzyć do smaku, skropić oliwą z oliwek i dodać cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Marchewkę utrzeć na grubych wiórkach i połączyć z kapustą. Schłodzić.
Podawać na dużym talerzu, ziemniaki obficie posypać posiekanym koperkiem.
Autor tekstu: Marek Dębicki
pstrag222 | |
---|---|
Uwielbiam rybki z surówka z kiszonej kapusty. Tylko sam ja kisze dodaje marchew i cebule do niej i duze ilosci kminku i tak sie kisi. A jak robie surówke to dodaje tylko jabłuszka pokrojone w kosteczke .Zachecam do spróbowania. Jak i robienia własnych kiszonek. Przyjemne z pożytecznym bo wiemy co jemy ***** pzdr. pstrag222 (2011-10-25 20:14) | |
wiekla42 | |
Widzę,że umiejętności kulinarne wcale nie ustępują umiejętnością wędkarskim. Gratuluję i oczywiście *****. Pozdrawiam. (2011-10-25 20:59) | |
marek-debicki | |
Kolego wiekla42, Szanowny Wiesławie. Od dawna Kolegom tłumaczę, że gdyby mi gotowało tylko moje szczęście ślubne, to napewno bym tak nie wyglądał. Pozdrawiam. (2011-10-25 21:40) | |
marek-debicki | |
Pstrągu 222, spróbuj może kiedyś dodać do procesu kiszenia kapusty całe, niekomniecznie jedno, typowo póżnojesienne jabłko!!! Samo jabłko. Takie ukiszone jabłuszko jest samo w sobie niesamowitym rarytasem, nie mówiąc o kapuście. (2011-10-25 21:43) | |
jurek | |
Aleś mi Marku " smaka narobił " , pozwoliłem sobie skopiować Twój przepis ----- moje gratki ....................... P.S ---Chyba masz jakiegoś wroga , że stawia ci pały , nie stać go na napisanie komentarza ??? Nieźle musiałeś zaleźć komuś za skórę , może jakiś pamiętliwy kłusol ? (2011-10-26 13:38) | |
marek-debicki | |
Jeżeli komuś z takim zachowaniem jest dobrze i czuje się spełniony chociaż w taki sposób to niech tak będzie. Pozdrawiam. (2011-10-26 13:42) | |