Filet z dorsza z pomidorami


4 filety z dorsza
½ kg dojrzałych pomidorów
1 duża cebula
4 dag masła
20 dag pieczarek
150 ml białęgo wytwanego wina
1 szklanka śmietany
kilka listków bazyli
sól i pieprz

Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić na małę kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Łyżkę stołowoą masła rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim połowę cebuli. Dodać pokrojone pomidory, posolić i oprószyć pieprzem. Sos pomidorowy gotować, aż stanie się gęsty, od czasu do czasu mieszać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Resztę cebuli obsmażyć na pozostałym maśle w żaroodpornej formie. Dodać pokrojone pieczarki zmieszać cebulą i doprawić pieprzem i solą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Filety rybne dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i oprószyć pieprzem. Ułożyć na pieczarkach z cebulą i polać winem. Przykryć folią aluminiową i dusić na średnim poziomie piekarnika przez 10 min Rybę ostrożnie wyjąć przełożyć do wcześniej ogrzanego naczynia, przykryć folią i trzymać w cieple. Pieczarki z cebulą przełożyć do rondla i zagotować. Dodać śmietanę i gotować ciągle mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Połączyć z sosem pomidorowym. Sosem pomidorowo-pieczarkowym polać rybę. Posypać listkami bazylii.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Filet z dorsza z pomidorami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł