Filet z karmazyna na sałatce


2.Filet z karmazyna na sałatce
Produkty:
-1,2 kg filetów z karmazyna
-1,5 kg małych ziemniaków
-3 jajka
-2 pęczki rzodkiewek
-1 ? pęczka koperku
-1 ogórek sałatkowy
-10 łyżek oleju
-8 łyżek octu winnego
-5 łyżek soku z cytryny
-3 łyżki mąki
-1 łyżka łagodnej musztardy
-kilka liści sałaty
-sól, biały pieprz
Do dekoracji:
-cząstki cytryny
-natka pietruszki

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Rybę umyć, pokroić na 12 kawałków i skropić sokiem z cytryny. Koperek opłukać, posiekać a kilka gałązek odłożyć do dekoracji. Ocet rozcieńczyć 4 łyżkami wody, wmieszać z musztardą i koperkiem. Przyprawić solą oraz pieprzem, po czym połączyć z 6 łyżkami oleju. Wszystkie składniki wymieszać. Ziemniaki ostudzić, pokroić na połówki i wymieszać z marynatą. Ogórek i rzodkiewki oczyścić i umyć. Ogórek pokroić w plasterki, rzodkiewki na małe cząstki, a następnie dodać do ziemniaków. Liście sałaty umyć i osuszyć. Jajka rozrobić mąką, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć filety. Pozostały olej rozgrzać na patelni, i smażyć filety 3 minuty z każdej stron, osączyć z tłuszczu. Usmażoną rybę wraz z sałatką ziemniaczaną ułożyć na liściach sałaty, udekorować cytryną, koperkiem i natką pietruszki.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Filet z karmazyna na sałatce - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł