Filet z płoci z grzybami


Składniki:

- 2 duże płocie
- średnia cebula
- grzyby suszone
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz

Wykonanie:

Płocie filetujemy, starannie pozbawiamy je ości i nie płucząc w wodzie wycieramy do sucha. Solimy do smaku i układamy na talerzu, przesypując delikatnie pieprzem i przekładając płatkami cebuli. Przyciskamy mocno deseczką i odstawiamy na 20 minut. Wymoczone uprzednio suszone grzyby, gotujemy w małej ilości wody i kroimy na cienkie plasterki. Nacinamy płasko filety, wsuwamy po 2-3 plasterki grzyba i spinamy patyczkiem. Obtaczamy w jajku i bułce, smażymy i podajemy, zalewając na półmisku przyrządzonym z pozostałego grzybów gęstym sosem. Amatorom greckiej kuchni podajemy sos na słodko, z rodzynkami. Doskonały z łazankami.

Źródło: zeszycik mojej mamy :D

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Filet z płoci z grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł