Zaloguj się do konta

Filety rybne po kapitańsku

Produkty:
-60 dag filetów z halibuta lub turbota
-2 łyżki soku z cytryny
-2 marchewki
-1/4 korzenia selera
-2 małe pory
-6 dag masła
-sól, biały pieprz
-1 szklanka białego wytrawnego wina
-1/2 szklanki śmietany kremówki
-1 żółtko

Filety rybne po kapitańsku
Przygotowanie:
Filety opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Marchew i seler obrać, pory oczyścić. Warzywa umyć, dokładnie osączyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie paski długości 8cm. Płytkie żaroodporne naczynie natłuścić 2 dag masła i włożyć do niego warzywa pokrojone w paski. Przyprawić solą i pieprzem. Na warzywach położyć filety i lekko posolić. Przykryć warstwą wiórków z reszty masła, zalać winem i przykryć naczynie pergaminem. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 minut w temp. 200Stop.C. Gotową rybę przełożyć na talerz, a sok z pieczenia odlać do garnka i odparować 1/3 objętości na silnym ogniu. Śmietanę ubić na pół sztywno, wymieszać z żółtkiem i dodać do sosu, zamieszać. Sos podgrzać mieszając, ale nie zagotowywać. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, po czym polać filety.

Opinie (1)

dar-ek

WitajPrzepis ciekawy, ale mam pytanko może banalne ale jakiego wina dodajesz? 5+ darek [2012-01-14 10:14]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia