filety rybne z migdałami
piotr figurski (szefus)
2011-12-17
-900g filetów z dorsza
-1 łyżka masła
-1/2 szklanki majonezu
-1 łyżka soku z cytryny
-2 białka
-1/2 szklanki posiekanych prażonych migdałów
-1 cebula
-sól, pieprz
Rybę opłukać i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować rozpuszczonym masłem. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 5 minut. Naczynie wyjąć i ostrożnie wylać powstały podczas pieczenia płyn. Majonez wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny, drobno posiekaną cebulą i pieprzem. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą majonezową. Doprawić. Rybę posmarować masą majonezową i posypać migdałami. Piec na złoto. Zostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku.
-1 łyżka masła
-1/2 szklanki majonezu
-1 łyżka soku z cytryny
-2 białka
-1/2 szklanki posiekanych prażonych migdałów
-1 cebula
-sól, pieprz
Rybę opłukać i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować rozpuszczonym masłem. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 5 minut. Naczynie wyjąć i ostrożnie wylać powstały podczas pieczenia płyn. Majonez wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny, drobno posiekaną cebulą i pieprzem. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą majonezową. Doprawić. Rybę posmarować masą majonezową i posypać migdałami. Piec na złoto. Zostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku.