Filety z dorsza po normandzku


-4 filety z dorsza (lub innej ryby morskiej)
-5 dużych jabłek
-2 cebule
-szklanka cydru(wina jabłkowego)
-2-3 łyżki octu jabłkowego
-3 łyżki masła
-pół pęczka szczypiorku
-sól, pieprz
Filety opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Cebule i jedno jabłko obrać, pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi dno garnka. Na wierzchu ułożyć ryby. Skropić je octem i zalać cydrem. Gotować na małym ogniu 5 minut. Pozostałe jabłka pokroić na cząstki (wykroić gniazda nasienne). Na patelni rozgrzać masło, włożyć cząstki jabłek i obsmażyć je z obu stron na złoty kolor, uważając przy tym, aby się nie rozpadły. Filety umieścić na półmisku, obłożyć cząstkami jabłek. Gęsty sos z gotowania ryb doprawić solą i pieprzem. Polać filety i posypać posiekanym szczypiorkiem.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Filety z dorsza po normandzku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł