Filety z dorsza lub karmazyna z wody


Składniki:
60 dkg filetow rybnych
5 dkg cebuli
1 kostka przyprawy do zup
1 liść laurowy
4 dkg masła
1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
ocet
sól
kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela
Przygotowanie:
Filety opłukać i podzielić na porcje. Cebulę obrać, pokrajać w plasterki, zalać 3/4 L zimnej wody, osolić i zagotować. Do gorącego wywaru z cebulą włożyć przygotowane porcje ryby, układając je w jednej warstwie i na bardzo małym ogniu gotować 15 min. Pod koniec gotowania dodać pokruszoną kostkę przyprawy do zup, liść laurowy, rozgniecione ziarna pieprzu i angielskiego ziela, wlać łyżkę octu i wywar osolić. Ugotowaną rybę pozostawić w wywarze pod przykryciem jeszcze przez kilkanaście minut na brzegu płyty kuchennej, a następnie wyłożyć ostrożnie na ogrzany półmisek, układając kawałki ryby w jednej warstwie, polać kilkoma łyżkami wywaru oraz posypać siekaną zieloną pietruszką. Masło stopić, nie rumieniąc go, polać nim rybę na półmisku. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Filety z dorsza lub karmazyna z wody - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł