Filety z flądry z pieczarkami


4 filety z flądry
25 dag świeżych pieczarek
1 cebula
1 łyżka musztardy
1 łyżka posiekanych świeżych ziół (pietruszka, estragon)
otarta skórka z ½ cytryny
1 szklanka śmietany
2 żółtka
sół, szczypta cukru, i sok z ½ cytryny masło do smarowania formy i smażenia
5 dag masła do sosu

Filety z flądry umyć, osuszyć i posolić. Obsmażyć na maśle z obu stron zdjąć z paterlni i trzymać w cieple.
Pieczarki umyć pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle (ok 5 min). Cebulę pokroić w drobną kostkę wymieszać z ziołami, skórką z cytryny i musztardą. Śmietanę, żółtka i cebulę wymieszać, podgrzać ciągle. Masło schłodzić podzielić na kawałeczki. Dodawać do sosu stale mieszać (najlepiej ubijaczką do piany), ale nie gotować. Sos powinien zgęstnieć . Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Bardzo uważać aby sos się nie zagotował. Piekarnik rozgrzać do 250 stopnii. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć na nim filety tak aby na siebie zachodziły. Obłożyć pieczarkami polać śmietaną z żółtkami. Przykryć zapiekać przez 5 min na średnim poziomie piekarnika, aż górna warstwa lekko się zrumieni.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Filety z flądry z pieczarkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł