Filety z kurczaka zawijane w szynkę


Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka
4 łyżki oliwy
8 plastrów wędzonej szynki
3 selery naciowe
1 ząbek czosnku
pieprz
1 cebula
3 marchewki
2 cukinię
sól
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka rozmarynu
ostra papryka
Przygotowanie:
Filety podsmażyć na połowie oliwy. Zdjąć z patelni, oprószyć rozmarynem, solą i papryką. Każdy filet zawinąć w 2 plastry szynki.
Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Marchewki, selery i cukinię pokroić w słupki. Na reszcie oliwy zeszklić cebulę, dodać warzywa, podsmażyć. Wlać wino wymieszane z koncentratem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Mięso ułożyć na warzywach i dusić 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Wyjąć filety, do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszkę. Wymieszać. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Filety z kurczaka zawijane w szynkę - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł