Filety z okonia czerwonego w panierce z grzybów


Filety z okonia czerwonego w panierce z grzybów

Składniki(4 porcje):
400 g nierozgotowujących się ziemniaków;
300 g marchwi;
3 kromki pieczywa tostowego;
300 g pieczarek;
2 łyżki masła;
po 1 łyżce posiekanej natki i świeżego majeranku;
2 żółtka;
4 filety z okonia czerwonego (180 g);
sok z 1/2 cytryny;
200 ml gorącego mleka;
gałka muszkatołowa;
sól;
pieprz;

Sposób przygotowania:
1).Umyć ziemniaki, oczyścić marchew i oba warzywa dość grubo pokroić. Gotować około 25 minut w osolonej wodzie.
2).Pieczywo tostowe rozdrobnić w malakserze. Oczyścić pieczarki, obciąć trzonki i pokroić grzyby w kostkę wielkości 5 ml. Rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć pieczarki. Okruchy tostów, zioła i żółtko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
3).Umyć filety, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, rozgrzać resztę masła i smażyć filety z obu stron 2 minuty, a następnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Masą grzybową pokryć rybę. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku 10 minut.
4).Odcedzić ziemniaki i marchew, rozgnieść lub zmiksować. Wlać gorące mleko i zrobić puree. Doprawić do smaku, solą i pieprzem, oraz gałką muszkatołową.
5).Filety z zapieczoną skórką z grzybów i puree podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Filety z okonia czerwonego w panierce z grzybów - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł