Zaloguj się do konta

FISHrzębinówka

Kilogram owoców jarzębiny zbieramy po pierwszych przymrozkach lub wcześniej żeby nie ubiegły nas ptaki i mrozimy owoce w zamrażarce następnie je czyścimy, myjemy i suszymy. Potem podpiekamy jarzębinę na blasze w rozgrzanym do 100C piekarniku, przez około 10-15 minut. Po ostudzeniu nasz półprodukt wrzucamy do słoja dodajemy 0,4 kilograma cukru i wszystko dobrze mieszamy. Wyciskamy sok z jednej cytryny i wszystko zalewamy 500 ml wódki i 150ml spirytusu. Szczelnie zamykamy i odstawiamy naszą nalewkę na trzy tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym okresie zlewamy nalewkę i wyciskamy owoce,( ja to robię w potrójnej warstwie gazy), mieszamy ze sobą,dwukrotnie filtrujmy i rozlewamy do butelek. Po zamknięciu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Po miesiącu filtrujemy i dolewamy 250 ml wody połączonej z miodem ( miód łączymy z ciepłą wodą ale do naszej nalewki wlewamy ostudzony) do naszego napoju.
Na pierwszy lód jak znalazł, ma fantastyczny kolor, smak i da wielką radość nam i naszym kolegom którzy jak raz spróbują, nigdy już naszym trunkiem nie pogardzą.
Aha.....uważajcie na kobiety, jak posmakują ciężko Wam będzie FISHrzębinówkę dotrzymać do pierwszych lodów.
Najlepsza jednak jest po rocznym przeleżakowaniu, ja odpuściłem pierwszy rok i teraz mam zapas z kilku lat, najstarsza ma "4 roki", mówię Wam ogień!!!
Polecam spróbujcie, a jak Wam się nie chce jej robić, zapraszam na zimę do mnie na rybki.

Opinie (5)

kaban

Potwierdzam-super.Ja robię też aroniówkę,orzechówkę,pigwówkę i oczywiście wiśnióweczkę. [2011-05-17 08:45]

marek-debicki

Za samą NAZWĘ należy się*****.Pozdrawiam [2011-05-17 10:04]

Zbig28

Nieopodal mojego domu rośnie wiele jarzębin. Od dzisiaj codziennie od świtu będę sprawdzał, czy już czasem nie owocuje i nie pora uprzedzić ptaki. Oj, narobiłeś mi Kolego smaku na ten specjał, narobiłeś... Podzielam opinię poprzednika - nazwa SUPER !Przepis wydrukowałem i schowałem do teczki WAŻNE  DOKUMENTY ! [2011-05-17 19:54]

pstrag222

za wpis nie mogę niżej niż 5, uwielbiam sam robić rożnego rodzaju trunkia potem częstować znajomychpozdrawiam pstrag222 [2011-05-18 12:35]

ZanderHunter

Wspaniały przepis już nie mogę się doczekać,kiedy zacznę zbierać jarzębinę na naleweczkę,za przepis i nazwę ****** proponuję opatentować ha,ha.Pozdrawiam. [2011-05-18 18:26]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Pstrąg z grilla

Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło -…

Ryby wędzone

Można wędzić ryby wszystkich gatunków, jeśli mają odpowiednie rozmiar…