Flądra po prowansalsku


Składniki:

- 2 filety flądry
- mąka
- olej
- 3 pomidory
- marchew
- pietruszka
- przecier pomidorowy
- bulion lub rosół
- mielona papryka słodka, pieprz, sól

Wykonanie:

Filety obtoczyć w mące i usmażyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i poddusić na rozgrzanym oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Przetrzeć przez sitko. Przygotować zasmażkę, rozprowadzając mąkę z bulionem. Dodać przetarte warzywa, przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Usmażone filety przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać przygotowanym sosem i piec ok. 20 min. w temp. 200°C.

Źródło: zeszycik mojej mamy :D

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Flądra po prowansalsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł