florentynki w czekoladzie


-30 dag mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-sól
-180g tłuszczu do pieczenia
-80g cukru pudru
-opakowanie cukru waniliowego
-jajko
NADZIENIE I DEKORACJA:
-100g mieszanki kandyzowanych owoców
-125ml śmietany 18%
-50g miodu
-50 g masła
-150g cukru pudru
-150g płatków migdałowych
-200g polewy czekoladowej
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i jajko. Zagnieć gładkie ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Posiekaj kandyzowane owoce. W rondelku zagotuj śmietanę z miodem, masłem i cukrem. Dodaj migdały i posiekane owoce. Masę odstaw do schłodzenia. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o rozmiarach blachy. Przełóż je na blachę wyłożoną drugim kawałkiem papieru do pieczenia, a górny papier z ciasta zdejmij. Równomiernie posmaruj ciasto migdałową masą. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe wystudź. Pokrój ciasto na kawałki wielkości około 2x5 cm. Brzegi poszczególnych kawałków maczaj w polewie czekoladowej. Odstaw do zastygnięcia.

 


2
Oceń
(4 głosów)

 

florentynki w czekoladzie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł