Francuskie rurki z kremem


Składniki:
1/4 szklanki mąki
30 dag masła roślinnego
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
łyżka octu spirytusowego
2 jaja
25 dag mąki
3 białka
10 dag cukru
Przygotowanie :
Ze składników wyrobic ciasto kruche . Rozwałkować na kwadrat o boku 15 cm . Schłodzić . Wodę wymieszać z octem i solą , wlać do mąki, wyrobić ciasto octowe , schłodzić. Ułożyć je po środku ciasta kruchego , rogi ciasta kruchego założyć do środka . Rozwałkować na prostokąt 30/60 cm . Złożyć na trzy , schładzać 20 minut , ponownie rozwałkować na prostokąt 30/60 cm , czynności powtórzyć czterokrotnie . Na koniec ciasto pokroić w paski o szerokości 3 cm . Obwijać na specjalnych rurkach , smarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Białka i 1/2 cukru umieścić w misce ustawionej nad parą . Ubijać aż powstanie piana . Zdjąć z pary , dodać resztę cukru i ubijać ok 5 minut. Napełnić rurki. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Francuskie rurki z kremem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł