Galareta Admiralska


Galareta Admiralska

Składniki(8 porcji):
1,2 kg filetów z białych ryb (dorsz, sola);
10 krewetek ugotowanych i obranych;
torebka ekstraktu warzywnego;
2 łyżki (5 dag żelatyny);
białko;
kilka ziarenek ziela angielskiego,
pieprzu;
2 liście laurowe;
łyżka soku z cytryny;
po pęczku nać pietruszki, estragonu, szczypiorku i bazylii;
cytryna;
sól;

Sposób przygotowania:
1).Filety skropić sokiem z cytryny.
2).Przygotować 5 szklanek wywaru warzywnego, ewentualnie z głów sfiletowanych ryb. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotować 20 minut. Pod koniec posolić. Wyjąć głowy i liście laurowe.
3).Ugotować filety - najpierw jednej, a potem drugiej ryby, wyjmować ostrożnie łyżką durszlak-ową by się nie rozpadły. Wywar gotować nadal do zmniejszenia objętości o 1/4.
4).Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, wlać do wywaru i zagotować.
5).Odstawić ognia, przestudzić, dodać ubite białko. Podgrzać do zagotowania. Schłodzić, przelać przez gęste sito.
6).Przygotować podłużne, głębokie naczynie, najlepiej szklane. Na dnie ułożyć dekoracyjne krewetki i warstwę posiekanych zielenin, wlać kilka łyżek płynnej galarety. Gdy zastygnie, układać warstwami na przemian. Ryby i zieleniny. Zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki.
7).Przed podaniem odciąć nożem galaretę od ścianek naczynia, wyłożyć dnem do góry na podłużnym półmisku, przybrać kawałkami cytryny, kroić w poprzeczne plastry. Podawać z majonezem wymieszanym ze świeżą posiekaną zieleniną.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Galareta Admiralska - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł