Galaretka wieprzowa

/ 4 zdjęć


Galaretka wieprzowa
Składniki:
 dwie nóżki wieprzowe, ewentualnie kolanka;
 liście laurowe i ziele angielskie;
 włoszczyzna;
 sól, pieprz;
 żelatyna wieprzowa;
 dwie łyżki posiekanej natki pietruszki;
 jedna cytryna
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczone stópki wieprzowe namoczyć w zimnej wodzie przez pół godziny. Następnie odlać wodę i ponownie zalać stópki zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę, lekko osolić. Zagotować, a następnie ciągnąć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie się rozpadać i chrząstki będą swobodnie odchodzić od kości.
Wyjąć mięso i lekko ostudzić. Oddzielić dokładnie od kości i pokroić na drobne kawałki. Część marchewki pokroić na plasterki. Ugotować dwa jajka. W wywarze rozprowadzić żelatynę spożywczą w zmniejszonej w stosunku do przepisu proporcji.
Uwaga! Przy dobrym wygotowaniu wywaru żelatyna jest zazwyczaj zbędna.
Wywar połączyć z mięsem, doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Przygotować miseczki, przepłukać je zimną wodą. Na dno miseczki włożyć plastry ugotowanego na twardo jajka i szczyptę zieleniny oraz plastry marchewki. Zalać gorącym wywarem i odstawić do wystygnięcia. Podawać schłodzone z cytryną lub octem winnym.

 


3.4
Oceń
(5 głosów)

 

Galaretka wieprzowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł