Zaloguj się do konta

Galaretki z makrelą

Galaretki z wędzoną makrelą Czas trwania: 30min Stopień trudności: Łatwy

Składniki:
- 250g wędzonej makreli
- 1 kostka rosołowa (warzywna
- 1,5 łyżki kopru
- 3 łyżki żelatyny
- 50g groszku
Sposób przygotowania:
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,75 litra ciepłej wody. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, następnie wlewamy ją do bulionu i odstawiamy na bok do ostudzenia. Makrelę nacinamy wzdłuż kręgosłupa i delikatnie zdejmujemy je wraz z kręgosłupem, tak aby nie uszkodzić mięsa. Następnie ściągamy skórę i kroimy mięso w sześciany( kostka ). Tak przygotowaną rybę,wraz z groszkiem wkładamy do foremek i zalewamy bulionem wymieszanym z 1,5 łyżką koperku i zalewamy bulionem. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała. Najlepiej galaretki smakują, gdy je polejemy odrobiną soku z cytryny. Smacznego!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej