Garus śląski


Składniki:
1kg ziemniaków
30 dag suszonych śliwek
5-8 dag rodzynek, suszonych jabłek i gruszek
5 dag miodowego piernika
2-3 łyżki białego wina
1-2 łyżki cukru
mielony cynamon
sól
Przygotowanie:
Owoce umyć, zalać taką ilością przegotowanej wody, by je przykrywała. Po godzinie dodać rodzynki, ugotować. Piernik pokruszyć, zalać winem, przykryć, odstawić na 5-8min, zmiksować z miękkimi owocami, cukrem i cynamonem. Przelać sos do rondla i podgrzewać mieszając. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, przełożyć do salaterki, polać owocowym sosem i od razu podawać. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Garus śląski - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł