Gęś nadziewana żurawiną
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-21
Składniki:
1 sprawiona gęś
500g jabłek
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki żurawiny
cząber
sól
pieprz
Przygotowanie:
Gęś dokładnie umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem oraz cząbrem. Wstawić mięso na noc do lodówki.
Następnego dnia ugotować ryż, tak aby był półtwardy. Ostudzić. Jabłka pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda nasienne.
Przygotowaną wcześniej gęś nafaszerować ryżem, ćwiartkami jabłek oraz żurawiną. Wstawić do piekarnika i piec tyle godzin, ile kilogramów ma gęś. Od czasu do czasu polewać pieczeń wodą. Smacznego.
1 sprawiona gęś
500g jabłek
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki żurawiny
cząber
sól
pieprz
Przygotowanie:
Gęś dokładnie umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem oraz cząbrem. Wstawić mięso na noc do lodówki.
Następnego dnia ugotować ryż, tak aby był półtwardy. Ostudzić. Jabłka pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda nasienne.
Przygotowaną wcześniej gęś nafaszerować ryżem, ćwiartkami jabłek oraz żurawiną. Wstawić do piekarnika i piec tyle godzin, ile kilogramów ma gęś. Od czasu do czasu polewać pieczeń wodą. Smacznego.