Gęś pieczona z jabłkami


Gęś z pieczonymi jabłkami
Składniki:
 1 tuszka gęsi do 2kg;
 3 łyżki jabłkowego musu;
 5średnich jabłek winnych;
 1/8 czerwonego wytrawnego wina;
 majeranek;
 sól, pieprz;
 1 cytryna;
 żurawina
Nadzienie:
 2 winne jabłka
 2 cebule;
 8 kromek tostowego pieczywa;
 2 łyżki masła lub margaryny;
 natka pietruszki;
 1/8l mleka;
 2 jajka;
 sól, pieprz
Sposób przygotowania. Tuszkę gęsi opłukać osączyć. Natrzeć do9kładnie na zewnątrz i w środku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Jabłka na nadzienie obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w plastry. Podsmażyć na maśle (margarynie). Przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć obustronnie tostowe pieczywo.. Pieczywo przełożyć do miski i zalać jajkami wymieszanymi z mlekiem. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać z jabłkami i natką pietruszki doprawić solą i pieprzem. Nadziewać tuszkę i zaszyć otwory lub spiąć wykałaczkami. Tuszkę nakłuć, skropić wrzątkiem . Wstawić około 120minut do piekarnika o temperaturze 180°C. Podlewać sosem i winem w trakcie pieczenia. Pięć jabłek umyć, ściąć górną część i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć obok gęsi po 90 minutach pieczenia. Upieczoną gęś i jabłka wyjąć na p

 


3.4
Oceń
(5 głosów)

 

Gęś pieczona z jabłkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł