Gęś po poznańsku

/ 5 zdjęć


Gęś po poznańsku
Składniki:
 1 tuszka gęsi;
 1 i 1/1 szklanki kaszy jaglanej;
 1 jajko;
 włoszczyzna;
 pęczek koperku;
 1 szklanka piwa, sól, pieprz
 pyzy drożdżowe
Sposób przygotowania:
Tuszkę gęsi opłukać i osuszyć, odciąć szyję i końcówki skrzydeł. Z odciętych części i warzyw sporządzić wywar. Tuszkę osolić w środku i na zewnątrz i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Kaszę wymieszać z białkiem i wstawić do wysuszenia do gorącego piekarnika.
Przygotowanie nadzienia.
Wywar odcedzić, odparować do objętości 3 szklanek. Wsypać kaszę, osolić i gotować na wolnym ogniu. Jak kasza wchłonie wywar, zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i posiekanym koperkiem.
Wypełnić nadzieniem gęś i zaszyć otwory. Wstawić gęś do brytfanki. Podlać piwem. W trakcie pieczenie polewać wytworzonym sosem. Sprawdzać patyczkiem stopień miękkości po 1,5 godzinie.
Po upieczeniu gęś kroić na kawałki. Podawać z kluskami drożdżowymi zrobionymi na parze polanymi sosem, farszem, borówkami i czerwoną kapustą.


 


3.9
Oceń
(7 głosów)

 

Gęś po poznańsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł