Gęsie udka


Składniki:
4 gęsie nogi
1/2 główki czerwonej kapusty
2 szklanki wytrawnego wina
2 jabłka
150g suszonych śliwek
7 łyżek octu jabłkowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju
2 łyżki oliwy
2 łyżki włoskich orzechów
1 łyżka cukru
sól
Przygotowanie:
Mięso umyj i osusz. Posól i ułóż w brytfannie. Miód wymieszaj z 4 łyżkami octu i olejem Posmaruj tym udka i odstaw na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 190*C. Włóż brytfankę, piecz ok. 1h , często podlewając mięso wytapiającym się tłuszczem. Śliwki namocz w czerwonym winie. Jabłka pokrój na ćwiartki. Po godzinie pieczenia zlej do miseczki nadmiar tłuszczu, a do udek dodaj śliwki z winem, oraz jabłka. Obniż temperaturę do 170*C i piecz jeszcze ok 30minut. Kapustę poszatkuj i włóż do garnka. Zalej ją wrzątkiem i posól. Gotuj 20 minut, aż zmięknie i odcedź. Trzy łyżki octu połącz z cukrem i oliwą. Polej kapustę, dokładnie wymieszaj i posyp pokruszonymi orzechami. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Gęsie udka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł