Zaloguj się do konta

glazurowany sandacz

-sandacz
-2 ogórki
-pęczek koperku
-sól, pieprz
-szklanka wywaru rybnego
-2 łyżki żelatyny
-kieliszek białego wina
-po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
-2 liście laurowe
W garnku zagotować wodę, dodać pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotować 15 minut. Do środka sprawionej ryby włożyć pęczek koperku. Rybę ułożyć w garnku, posolić, gotować bardzo wolno przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić sandacza do wystudzenia.
Zimną rybę ostrożnie wyjąć, zdjąć z niej skórę, ułożyć na półmisku. Odmierzyć szklankę wywaru, dodać wino, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić w wywarze żelatynę. Posmarować rybę grubo tężejącą galaretą.
Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, ułożyć na rybie rzędami, jak dachówki. Polać ogórki resztą galarety.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej