gołąbki z grochem i pęczakiem.




  • konto usunięte




gołąbki z grochem i pęczakiem.

składniki:
-główka białej kapusty,
-30 dag łuskanego grochu,
-15 dag pęczaku,
-2 łyżki oleju,
-2 duże cebule,
-majeranek,
-2 szklanki bulionu warzywnego,
-łyżka masła,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-łyżeczka mąki,
-cukier,
-sól,
-pieprz

sposób przygotowania:
Umyty groch i pęczak ugotować w osobnych garnkach, po czym przełożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulę zrumienioną wcześniej na rozgrzanym oleju i majeranek, starannie wymieszać, przyprawiając solą i pieprzem, przykryć i odstawić. W dużym garnku zagotować wodę. Z kapusty wyciąć głąb, a główkę zanurzyć we wrzątku. Co 2-3 min wyjmować kapustę i zdejmować z niej kolejną warstwę liści, rozbijać tłuczkiem twarde nerwy u nasady. Na każdy liść nałożyć trochę farszu i zwinąć gołąbki. Dno dużego rondla wyłożyć częścią niewykorzystanych liści kapusty, na nich ciasno ułożyć gołąbki, zalać je połową bulionu, przykryć resztą liści i dusić na ogniu. Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją pozostałym zimnym bulionem, chwilę podgrzewać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gdy gołąbki będą już prawie miękkie , wlać do nich sos pomidorowy i dusić do miękkości. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

gołąbki z grochem i pęczakiem. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł