Gołąbki z grochem i pęczakiem


Produkty:
-główka białej kapusty
-30 dag łuskanego grochu
-15 dag pęczaku
-2 łyżki oleju
-2 cebule
-majeranek
-pół litra wywary warzywnego
-łyżka masła
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-łyżeczka mąki
-sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Przepłukać groch i pęczak. Ugotować oddzielnie w osolonym wrzątku. Cebule obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju. Połączyć w misce groch, pęczak i cebulę doprawić majerankiem, solą pieprzem do smaku, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 30 minut. Zagotować wodę. Z kapusty wyciąć głąb, w główkę zanurzyć we wrzątku. Co 2 minuty wyjmować kapustę i ściągać kolejne warstwy liści. Układać liście na blacie, rozklepywać twarde nerwy u nasady. Na każdym liściu układać dużą łyżkę farszu i zawijać gołąbki. Dno rondla wyścielić kilkoma liśćmi kapusty, na nich ciasno ułożyć gołąbki, zalać je połową bulionu, przykryć pozostałymi liśćmi. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić białym bulionem, podgrzewać, mieszając, dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem i cukrem. gdy gołąbki będą prawie miękkie, zalać je sosem pomidorowym i dusić do miękkości

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Gołąbki z grochem i pęczakiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł