Gołąbki z ryżem i grzybami


Gołąbki z ryżem i grzybami

Składniki(15 sztuk):
główka białej kapusty (1,5 kg);
30 dag ryżu (1,5 szklanki);
3 łyżki oliwy;
łyżka masła;
cebula;
3 dag suszonych grzybów;
łyżka mąki;
4 łyżki koncentratu pomidorowego;
kostka bulionu warzywnego;
łyżeczka vegety;
liść laurowy;
natka pietruszki;
sól;
pieprz;

Sposób przygotowania:
1).Kapustę oczyścić, umyć, wyciąć w głąb u nasady, włożyć do głębokiego garnka i zalać wrzątkiem. Dusić pod przykryciem 30-40 minut, ostudzić.
2).Ryż opłukać na sicie, ugotować w dużej ilości osolonej wody na pół twardo (10 minut), odcedzić i ostudzić.
3).Grzyby umyć w zimnej wodzie, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, gotować 30 minut, odcedzić, ostudzić i posiekać.
4).Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelnię rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć, aż zacznie się rumienić.
5).Wymieszać ryż, grzyby i cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
6).Z kapusty ostrożnie zdjąć liście (15 sztuk), z każdego ściąć nerw liściowy. Na środek liścia nałożyć nadzienie (po 2 łyżki), zagiąć boki liścia, opierając o nadzienie, zwinąć ciasno w rulonik.
7).Na dnie szerokiego płaskiego rondla położyć 2 czy 3 liście kapusty, na nich w 2 warstwach gołąbki. Zalać wrzątkiem lub wywarem z gotowania kapusty (wlać tyle płynu, by prawie przykrył gołąbki), dodac liść laurowy, oraz rozkruszoną kostkę bulionową, pieprz i vegetę.
8).Z wierzchu położyć 1-2 liście kapusty, zagotować. Rondel wstawić na płytę ochronną, przykryć i gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
9).Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz (po łyżce oliwy i masła), wsypać mąkę i smażyć, mieszając, 2-3 minuty, wystudzić.
10)Do gołąbków dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wywaru lub wody, oraz zasmażkę , zagotować.
11).Podawać drobno posiekaną natką.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(9 głosów)

 

Gołąbki z ryżem i grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł