Golonka z pieca


Składniki:
3 przednie golonki
włoszczyzna
liść laurowy
sól
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2 szklanki jasnego piwa
1,5 łyżki kminku
do peklowania:
po łyżeczce peklosoli i soli
majeranek
czosnek granulowany
rozmaryn
przyprawa grillowa
Przygotowanie:
Golonki opalamy i skrobiemy. Myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw do peklowania. Owijamy folią i chłodzimy 3dni. Płuczemy.
Golonki zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól, liść, ziele i pieprz. Gotujemy 1,5godziny na małym ogniu. Włoszczyznę oczyszczamy i dodajemy do mięsa. Gotujemy ok.30minut. Golonki wyjmujemy, kości usuwamy. Mięso nacieramy kminkiem. Pieczemy ok.30 minut w 220*C, co jakiś czas obracając i polewając piwem. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Golonka z pieca - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł