Góralski przysmak


Składniki ;
6 dużych ziemniaków
6 pieczarek
3 łyżki oleju
żółtej , zielonej i czerwonej papryki
15 dag swojskiej kiełbasy
15 dag surowego boczku
1 cebula
sól
pęczek natki
10 dag żółtego sera
pieprz
mielona papryka
Przygotowanie ;
Ziemniaki umyj pod bierzącą wodą i ugotuj w mundurkach z dodatkiem soli. Lekko przestudz , obierz , pokrój w cienkie plasterki. Pokrój także umyte i osuszone pieczarki . Na patelni rozgrzej łyżkę oleju . Wrzuć pieczarki , oprósz je solą oraz pieprzem i przesmaż krótko na złoty kolor. Kolorowe papryki umyj , przekrój na połówki i usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ paprykowy pokrój w słupki . Naczynie do zapiekania posmaruj pozostałym olejem , kolejno wkładaj w nim warstwami , ziemniaki , pieczarki , kiełbasę i boczek oraz cebulę. Składniki przesypuj dość obficie mieloną słodką papryką.
Ser żółty zetrzyj na tarce. wymieszaj z umytą i posiekana natką oraz kolorowymi paprykami. Posyp wierzch potrawy i wstaw do gorącego piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz ok 20min. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Góralski przysmak - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł