Gotowany karp w sosie piwnym


Produkty:
-1,5 kg karpia
-3 szklanki piwa
-3 marchewki
-pietruszka
-4 cebule
-łyżka soku z cytryny
-kilka ziaren ziela angielskiego
-4 goździki
-liść laurowy
-piętka suchego razowego chleba
-łyżka masła
-cukier, pieprz, sól

Przygotowanie:
Karpia pokroić w dzwonka. warzywa oczyścić, opłukać pokroić w plastry. Włożyć do dużego rondla i zalać piwem. Dodać sok z cytryny, przyprawy, piętkę chleba razowego oraz karmel zrobiony z 2 łyżeczek upalonego cukru. Gotować pod przykryciem 15 minut. Do wrzącego wywaru włożyć dzwonka karpia. Dodać masło, gotować na bardzo małym ogniu 45 minut.

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Gotowany karp w sosie piwnym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł