Zaloguj się do konta

Gotowany karp wigilijny.

Gotowany karp wigilijny.
Składniki: 1 karp około 1kg, włoszczyzna,1 cebula, 2 jajka, masło, cytryna, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pietruszka, ocet winny, sól, pieprz biały.
Przygotowanie: Rybę sparzyć, wypatroszyć i pozbawić głowy i płetw, posolić i skropić octem. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i gotować w dwóch litrach wody w garnku razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pokrojoną cebulą przez około 30. Po ugotowaniu wywaru odcedzamy (warzywa i przyprawy użyte do gotowania wywaru możemy wyrzucić) wywar wlewamy do rondla lub wanienki do gotowania ryb i podgrzewamy (ale niekoniecznie do wrzenia 70-80 stopni powinno wystarczyć) po czym umieszczamy rybę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, w tym czasie gotujemy jaja na twardo i siekamy je razem z natką (i dokładnie mieszamy). Cytrynę kroimy na 6-8 części , topimy masło na patelni. Po 30 minutach wyjmujemy o osączamy rybę, przekładamy na półmisek polewamy stopionym masłem, obsypujemy jajami siekanymi z natką i obkładamy kawałkami cytryny po bokach. Danie gotowe.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…