Zaloguj się do konta

Gotowany halibut.

Gotowany halibut. Składniki: halibut 1 kg, cytryna 1 szt, cebula 4 szt, buraki 2 szt, liście laurowe, kminek 1 łyżeczka, ziele angielskie, masło 1 łyżka mąka 1,5 łyżki, pieprz ,sól. Przygotowanie: Halibuta płuczemy, usuwamy łuski, sprawiamy, odcinamy głowę, płetwy i dokładnie myjemy. Kroimy w dzwonki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy zmielonym kminkiem. Pozostawiamy w lodówce na ok 60 minut. Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Cebulę, marchew i pietruszkę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy sól i przyprawy. Nastawiamy wywar, po kilkunastu minutach wkładamy przygotowaną rybę i utarte na tarce buraki. Gotujemy około 15 min. Rybę wyjmujemy, wywar przecedzamy, warzywa przecieramy. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną ze stopionym masłem. Gotujemy, solimy i pieprzymy do smaku. Rybę układamy na półmisku i zalewamy sosem.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…