Gravad lax z sosem koperkowym

/ 2 komentarzy

2 równej wielkości świeże filety z łososia
2 łyzeczki ziaren białego pieprzu
2 łyżki grubej soli morskiej
2 łyzki cukru
2 peczki koperku


sos:
2 łyzki musztardy dijon
2 łyżki białego octu winnego
1 łyzka cukru
6 łyzek oleju
1/2 pęczka koperku
sól /pieprz



sposób przyrządzenia:filet z łososia osuszyc jeśli trzeba -oczyścić z ości.Pieprz lekko utłuc,wymieszać z solą i cukrem i natrzeć rybę.Koperek umyc osuszyc i grubo posiekać razem z łodygami.Przygotować płaskie naczynie ,ułożyc w nim skórą do dołu jeden filet z łososia i rozłożyć na nim dwie trzecie kopru.Na wierzchu ułożyc drugi filet skórą do góry i posypać resztą koperku.Rybe przykryc najpierw przezroczysta folią do żywności,następnie folia aluminiową,a na niej postawic pełne puszki.Wstawić do lodówki na 2 dni, w tym czasie 2 razy odrócić nie rozdzielając filetów.Polać wytworna marynatą.Przygotować sos:musztardę wymieszać z octem,olejem i cukrem,doprawic do smaku solą i pieprzem.Koperek umyc osuszyc,posiekać i dodać do sosu.Filety wyjąć z naczynia i osuszyc ,oczyścić z koperku i przypraw.Długim i ostrym norzem odkroić od skóry cieniutkie plasterki ryby.Podawać z sosem koperkowym i z bagietką lub z babką ziemniaczaną

 


4.3
Oceń
(11 głosów)

 

Gravad lax z sosem koperkowym - opinie i komentarze

użytkownik61983użytkownik61983
0
Oczywiście piątuchna za przepis***** (2011-03-20 19:39)
robertos72robertos72
0
Po przeczytaniu juz pyszota w gębie. Przy najbliższej okazji wypróbuję. Za taki przepis PIĄTECZKA.
(2011-03-21 15:16)

skomentuj ten artykuł