Gravad lax z sosem koperkowym
Michał Biernat (mienta)
2011-03-20
2 równej wielkości świeże filety z łososia
2 łyzeczki ziaren białego pieprzu
2 łyżki grubej soli morskiej
2 łyzki cukru
2 peczki koperku
sos:
2 łyzki musztardy dijon
2 łyżki białego octu winnego
1 łyzka cukru
6 łyzek oleju
1/2 pęczka koperku
sól /pieprz
sposób przyrządzenia:filet z łososia osuszyc jeśli trzeba -oczyścić z ości.Pieprz lekko utłuc,wymieszać z solą i cukrem i natrzeć rybę.Koperek umyc osuszyc i grubo posiekać razem z łodygami.Przygotować płaskie naczynie ,ułożyc w nim skórą do dołu jeden filet z łososia i rozłożyć na nim dwie trzecie kopru.Na wierzchu ułożyc drugi filet skórą do góry i posypać resztą koperku.Rybe przykryc najpierw przezroczysta folią do żywności,następnie folia aluminiową,a na niej postawic pełne puszki.Wstawić do lodówki na 2 dni, w tym czasie 2 razy odrócić nie rozdzielając filetów.Polać wytworna marynatą.Przygotować sos:musztardę wymieszać z octem,olejem i cukrem,doprawic do smaku solą i pieprzem.Koperek umyc osuszyc,posiekać i dodać do sosu.Filety wyjąć z naczynia i osuszyc ,oczyścić z koperku i przypraw.Długim i ostrym norzem odkroić od skóry cieniutkie plasterki ryby.Podawać z sosem koperkowym i z bagietką lub z babką ziemniaczaną
2 łyzeczki ziaren białego pieprzu
2 łyżki grubej soli morskiej
2 łyzki cukru
2 peczki koperku
sos:
2 łyzki musztardy dijon
2 łyżki białego octu winnego
1 łyzka cukru
6 łyzek oleju
1/2 pęczka koperku
sól /pieprz
sposób przyrządzenia:filet z łososia osuszyc jeśli trzeba -oczyścić z ości.Pieprz lekko utłuc,wymieszać z solą i cukrem i natrzeć rybę.Koperek umyc osuszyc i grubo posiekać razem z łodygami.Przygotować płaskie naczynie ,ułożyc w nim skórą do dołu jeden filet z łososia i rozłożyć na nim dwie trzecie kopru.Na wierzchu ułożyc drugi filet skórą do góry i posypać resztą koperku.Rybe przykryc najpierw przezroczysta folią do żywności,następnie folia aluminiową,a na niej postawic pełne puszki.Wstawić do lodówki na 2 dni, w tym czasie 2 razy odrócić nie rozdzielając filetów.Polać wytworna marynatą.Przygotować sos:musztardę wymieszać z octem,olejem i cukrem,doprawic do smaku solą i pieprzem.Koperek umyc osuszyc,posiekać i dodać do sosu.Filety wyjąć z naczynia i osuszyc ,oczyścić z koperku i przypraw.Długim i ostrym norzem odkroić od skóry cieniutkie plasterki ryby.Podawać z sosem koperkowym i z bagietką lub z babką ziemniaczaną