Groch jako przynęta na ryby
Kamil Parzydło (Kamil123321)
2011-02-12
Groch jest atrakcyjna zanętą i przynętą dla większości ryb karpiowatych. Przed laty był częściej stosowany niż obecnie. Starsi wędkarze zapewne pamiętają haczyki grochowe o szerokim łuku kolankowym, specjalnie przeznaczone do łowienia na te przynety. Dzisiaj, kiedy dowolne przynęty można bez problemu kupić w sklepie, pracochłonny w przygotowaniu groch stracił na popularności. ale warto do niego wrócić, gust ryb w tym czasie na pewno sie nie zmienił. Do gotowania nie powinno sie używać mieszanek grochu. każda z jego odmian dochodzi do pożądanej miękkości w innym czasie. Z tego samego powodu warto wybrać ziarna o podobnej wielkości. groch przed gotowaniem należy opłukać i zalać zimna woda na 24 godziny żeby napęczniał. Po tym czasie trzeba go przepłukać, zalać ciepłą woda i gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż będzie wystarczająco miękki. Poznajemy to po tym, ze ziarno poddaje się pod naciskiem palca, ale jego polówki sie nie rodzielają.
Wody w garnku nie moze byc zbyt dużo bo ziarna będą o siebie uderzaly co powoduje pekanie łupin (nie należy mieszać lyżką). Wody nalewamy 1-2 cm nad powieżchnie grochu. Ubytki parującej wody uzupełniamy wrzatkiem. Po ugotowaniu groch rozkladamy na ściereczce i suszymy. Największe i nie popękane ziarna wybieramy na przynete, reszta dostaje do nęcenia. Mozna tez groch gotowac przez kilkanascie minut a nastepnie zalac go wrzącą woda i zostawic na cala noc w termosie (polecam pierwszy sposób). Na haczyk o dużym luku kolankowym i krótkim trzonku groch zakladamy tak, zeby ostrze spinalo obie polówki ziarna. Na groch mozna lowic caly sozon, od wczesnej wiosny az do jesieni. Najczesniej jest stosowany w rzekach, gdzie jest klasyczną przynętą na jazie, klenie i brzany, ale dobrze biora na niego równiez plocie, leszcze, karpie, i liny. W wodach stojacych trzeba najpierw nęcic prae dni zeby przyzwyczaic ryby do nowego pozywienia. Duza zawartosc bialka i weglowodanów w grochu docenili karpiaze. ma znaczny udzial w drobno ziarnistych zanetach , slużacych do przyzwyczajenia ryb do miejsca. W lowiskach, gdzie ryby grochu nie znają nęcenie trzeba rozpoczac od malych porcji i w pierwszej fazie lepiej uzyc ziaren niegotowanych, ktore dłuzej moga lezec w wodzie nie psujac sie. Na groch gotowany pzrechodzimy wtedy gdy jest on w zaneconym miejscu wyjadany przez ryby.