Grochowe krokiety
Mariusz Strzelak (maniek11x)
2011-12-13
Składniki:
1 szklanka żółtego grochu
jajko
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
żółtko
po 2 łyżki masła i natki
kostka bulionowa
ciasto francuskie
kawałek imbiru
sól
Opłukany groch zalej 2 szklankami wody, dodaj kostkę bulionową, gotuj aż groch wchłonie cały płyn. Ostudź. Wymieszaj z cebulą podsmażoną na maśle, roztartym czosnkiem, startym imbirem i posiekaną natką. Wbij jajko i mieszając dosypuj tyle bułki tartej, aż powstanie zwięzła masa. Płaty ciasta rozetnij na pół. Na każdym rozłóż porcję masy, uformuj krokiety. Posmaruj żółtkiem. Piecz 30 min. w temp. 200 *C.
1 szklanka żółtego grochu
jajko
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
żółtko
po 2 łyżki masła i natki
kostka bulionowa
ciasto francuskie
kawałek imbiru
sól
Opłukany groch zalej 2 szklankami wody, dodaj kostkę bulionową, gotuj aż groch wchłonie cały płyn. Ostudź. Wymieszaj z cebulą podsmażoną na maśle, roztartym czosnkiem, startym imbirem i posiekaną natką. Wbij jajko i mieszając dosypuj tyle bułki tartej, aż powstanie zwięzła masa. Płaty ciasta rozetnij na pół. Na każdym rozłóż porcję masy, uformuj krokiety. Posmaruj żółtkiem. Piecz 30 min. w temp. 200 *C.