Grzybowa na mleku
piotr figurski (szefus)
2011-12-09
-25 dag grzybów leśnych
-1/2 kostki masła
-4 łyżki mąki pszennej
-3 szklanki mleka
-3 szklanki rosołu
-1/2 szklanki śmietany
-2 żółtka
-sól, pieprz
Grzyby umyj, drobno pokrój, oprósz solą i pieprzem, duś na łyżce masła na małym ogniu około 10 minut. Masło stop w garnku, stopniowo dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, lekko podsmaż na złoto. Uważaj by nie przypalić. Wlewaj powoli zimne mleko, stale mieszając. Doprowadź do wrzenia. Uzyskamy gęsty beszamel równomiernie rozrzedź rosołem, wymieszaj z grzybami. Podgrzej, zapraw śmietaną dokładnie wymieszaną z żółtkami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
-1/2 kostki masła
-4 łyżki mąki pszennej
-3 szklanki mleka
-3 szklanki rosołu
-1/2 szklanki śmietany
-2 żółtka
-sól, pieprz
Grzyby umyj, drobno pokrój, oprósz solą i pieprzem, duś na łyżce masła na małym ogniu około 10 minut. Masło stop w garnku, stopniowo dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, lekko podsmaż na złoto. Uważaj by nie przypalić. Wlewaj powoli zimne mleko, stale mieszając. Doprowadź do wrzenia. Uzyskamy gęsty beszamel równomiernie rozrzedź rosołem, wymieszaj z grzybami. Podgrzej, zapraw śmietaną dokładnie wymieszaną z żółtkami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.